Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

logo aeronavsecur FINAL

PREVENIREA SI COMBATEREA RISCURILOR LA LOCUL DE MUNCA

BAZA DE DATE  Legislatie in domeniul sanatatii si securitatii la locul de munca

semnatura 3 RGB fara spatiu lateral

Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 „Investeste in oameni

Statisticile Organizatiei Internationale a Muncii semnaleaza faptul ca in lume se produc aproximativ 250 milioane de accidente de munca anual, ceea ce echivaleaza cu o medie de 685.000 de accidente pe zi, adica 475 pe minut sau 8 pe secunda. Consecintele acestor accidente sunt dramatice: aproximativ 3.000 de decese pe zi, adica 2 decese la fiecare minut!

In acest context, in anul 2007 Comisia Europeana a elaborat documentul Strategia comunitara 2007-2012 privind sanatatea si securitatea in munca. Aceasta isi propune ca obiectiv reducerea cu 25% a ratei de incidenta a accidentelor de munca pana în 2012 în UE-27, prin ameliorarea protectiei sanatatii si securitatii lucratorilor, dorind astfel sa aduca o contributie majora la succesul strategiei pentru „Crestere economica si locuri de munca”.

Strategia comunitara 2007-2012 privind sanatatea si securitatea in munca recomanda:

1. Integrarea sanatatii si securitatii în programele de educatie si de formare profesionala

„Experienta dobândita la nivel national, regional si local în perioada punerii în

2. Locuri de munca mai sanatoase si mai sigure: ridicarea nivelului de sanatate si favorizarea receptivitatii în cadrul întreprinderilor

3. Promovarea sanatatii mintale la locul de munca.

Se impun asadar masuri de prevenire a riscurilor la locul de munca in toate domeniile economice, dezvoltarea mecanismului de informare, formare si consultare a lucratorilor cu privire la toate aspectele de securitate si sanatate ce ii privesc in mod direct. Masurile trebuie sa contribuie la implicarea constienta si activa a lucratorilor in actiunile privind securitatea si sanatatea la locul de munca.

Proiectul Reteaua pentru protectia sanatatii si securitatii la locul de munca in industria prelucratoare – AERONAVSECUR are ca obiectiv general crearea unei retele pentru cresterea nivelului de protectie a sanatatii si securitatii la locul de munca in industria prelucratoare – in speta in sectorul aeronautic si cel naval - prin implementarea unui sistem comun de prevenire si gestionare a riscurilor la locul de munca. Activitatile proiectului se vor desfasura in unitati din Romania si Italia, urmand ca reteaua sa-si largeasca aria, cuprinzand mai multe sindicate si companii din industria prelucratoare, din Romania si din Uniunea Europeana (membrii ai sindicatelor afiliate la Federatia Europeana a Metalului).

Dar ce inseamna risc la locul de munca? De multe ori termenul este neinteles sau utilizat incorect. De fapt:

Pericol înseamna tot ce prezinta potential cauzator distrugere, accident.

Sursa pericolului înseamna orice (obiect, substanta, unealta, masina, activitate, comportament etc.) care poate da nastere la unul sau mai multe pericole cauzatoare de raniri, accidente.

Risc înseamna probabilitatea potentialului de accidentare (rani, boli, deces) datorat expunerii la pericol.

Exemplul 1

Un muncitor face service-ul motorului vehiculelor

Sursa pericolului: Uleiul de motor

Pericolul: Stropirea cu ulei a mâinilor lucratorului

Risc: Iritaia pielii.

Exemplul 2

Unui operator i se cere sa lucreze cu masina de debitat doua ture consecutive

Sursa pericolului: Lucrul peste orele de program

Pericolul: Fiind prea obosit, operatorul uita sa închida ecranul de protectie în fata masinii de debitat

Risc: Masina de debitat taie un deget al operatorului.

Vedem din aceste exemple simple ca sursele pericolelor ce pot conduce la riscuri sunt complexe. Ele tin de cunoasterea si respectarea legislatiei muncii, a legislatiei in domeniul sanatatii si securitatii la locul de munca, de masuri de prevenire si control si de specificitatea locului de munca, de organizare a muncii, asadar implica informare si formare si colaborarea angajatilor cu angajatorii.

Principalele beneficii ale unei evaluari corecte a riscurilor la locul de munca sunt urmatoarele:

Pentru salariat:

1 Reducerea ratei accidentelor si prevederi pentru conditii mai bune de lucru

2 Eliminarea îngrijorarii privind siguranta personala si a colegilor

3 O satisfactie la locul de munca crescuta

4 Stabilirea unei comunicari mai bune cu managerii.

Pentru angajator:

1 Reducerea pierderilor datorate accidentelor

2 Scaderea costului asigurarilor - nu se mai platesc compensatii muncitorilor a caror sanatate a fost afectata de un accident la locul de munca sau de o boal profesional

3 Concordanta cu legislaia – nu mai exista cheltuiala cu procese

4 Creste productivitatea, datorita cresterii satisfactiei la locul de munc

5 Stabilirea unei imagini publice a unei întreprinderi orientate spre om.

Responsabili pentru prevenirea riscurilor la locul de munca sunt atat managerii, cat si lucratorii, iar elementele esential sunt evaluarea, urmata de realizarea unui sistem de prevenire. Performanta evaluarii riscului unui loc de munca cere o participare activa a angajatilor sau a reprezentantilor lor în comitetul de sanatate si securitate.

Acestia pot evalua riscurile la locul de munca urmand un program in cativa pasi:

Pasul 1: Identificarea pericolelor

Pasul al 2-lea: Identificarea persoanelor care pot fi accidentate si a modului în care se pot accidenta

Pasul al 3-lea: Evaluarea riscurilor si decizia privind adecvarea masurilor existente sau luarea altora noi

Pasul la 4-lea: Înregistrarea situatiei si masuri prevenire

Pasul al 5-lea: Trecerea în revista periodica si revizuirea evaluarii riscurilor.

Pentru sectorul aeronautic si cel naval, riscurile sunt specifice si in cadrul proiectului Reteaua pentru protectia sanatatii si securitatii la locul de munca in industria prelucratoare – AERONAVSECUR se va crea o retea pentru cresterea nivelului de protectie a sanatatii si securitatii la locul de munca.

 

[AERONAVSECUR] [Activitati] [Achizitii publice] [Parteneri] [Sustenabilitate] [Noutati] [Proiectul in imagini] [Materiale informative] [Baza de date] [Prevenirea riscurilor] [Contact]
steag_romania

ro

steag_Italia

it

PARTENERI PROIECT

LOGO ICA2
logo_fim

Sindicatul SANAB Braila

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati     www.fonduri-ue.ro